У закладах дошкільної освіти харчування дітей здійснюють згідно з Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затв. наказом МОН та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227.
Абсолютно заборонені продукти харчування, котрі ні в якому разі не можна давати їсти дітям:
– недоброякісні або сумнівної якості
– термін придатності яких закінчується або вже закінчився.
Ретельно перевіряйте терміни реалізації і умови зберігання продуктів.
Не використовуйте продукти, що містять:
– синтетичні барвники
– ароматизатори
– підсолоджувачі
– підсилювачі смаку
– консерванти.
Продукти, які заборонено замовляти, приймати та використовувати у ЗДО:
– М’ясо та яйця водоплавної птиці;
– М’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю;
– М’ясні обрізки;
– Субпродукти (діафрагма, кров, легені, нирки, голови тощо), окрім печінки та язика;
– Свинина жирна;
– Свинячі баки;
– Сардельки, сосиски, варені ковбаси, нижчі 1-го ґатунку;
– Річкова та копчена риба;
– Гриби;
– Соуси;
– Перець;
– Майонез;
– Вироби у фритюрі, наприклад чіпси;
– Вироби швидкого приготування;
– Газовані напої;
– Квас;
– Натуральна кава;
– Напої і соки непромислового виготовлення;
– Кремові вироби;
– Вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо);
– Пастеризоване фляжне молоко без кип’ятіння;
– Сир м’який, виготовлений не на дитячій молочній кухні;
– Сир кисломолочний, який має жирність нижчу від 9% і вищу ніж 18%;
– Сметана без термічної обробки;
– Сметана, яка має жирність нижчу ніж 15% і вищу ніж 20%;
– Оцет;
– М’ясні, рибні та овочеві консерви, якщо є м’ясо, риба, свіжі овочі;
– Консерви, що містять олію, томат, оцет.
Продукти та страви, які заборонено виготовляти у ЗДО:
– Кисле молоко («самоквас») ;
– Сир м’який
– Холодці;
– М’ясні і рибні салати;
– Холодники;
– Паштети;
– Тельці;
– Форшмак;
– Вироби у фритюрі;
– Макарони «по-флотськи» з сиром м’яким або м’ясом;
– Млинці з сиром м’яким або м’ясом;
– Креми;
– Морси;
– Напої зі штучними барвниками та ароматизаторами;
– Страви із нерозведених та непрокип’ячених консервованих фруктових компотів промислового виробництва.
«Святкові» заборони
Для частування дітей у свята, наприклад дні народження, просимо батьків не приносити кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, зокрема солодкі газовані.
Чому? Щоб запобігти гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням дітей.
Натомість можна пригостити дітей фруктами, ягодами та цукерками і печивом промислового виробництва.
Діти мають правильно харчуватися не лише в дитячому садку, а й удома. Тому важлива співпраця з батьками щодо питань раціонального харчування. Ознайомте дітей із режимом і специфікою харчування у закладі, проведіть бесіди щодо харчування дітей у колективі та родині на такі теми: «Вечеря дитини вдома», «Харчування у вихідні й святкові дні» тощо.